Motor en aandrijving

De voortstuwing laten beoordelen is zeker een goed idee. Hoge reparatiekosten komen helaas niet zelden voor.

De voortstuwing bestaat uit iets meer onderdelen dan u denkt.

Onder andere worden beoordeeld de motor en het uitlaat/inlaatsysteem, de keerkoppeling en eventuele demperplaat, elastische of homokinetische koppelingen met de druklagers, de elastische motorsteunen, de elektrische bedrading, startmotor, dynamo, laadsysteem en accu’s, het instrumentenpaneel, de brandstoftanks, alle bedieningskabels en hendels, etc. Tevens moet een uitgebreide proefvaart worden uitgevoerd. Hierbij wordt ook op vollast gevaren indien dit mogelijk is. Voor de wal liggend testen, wat vaak voorkomt  vind ik niet zo’n goed idee om twee redenen. De metingen kunnen afwijkingen opleveren ivm afwijkende (koel)waterstromen. En bij wat grotere schepen moet men maar hopen dat lijnen en kades/steigers sterk genoeg zijn. Een plotseling losgeslagen schip met een motor die op bijna maximale voortstuwingsdruk staat kan aanzienlijke schade opleveren.

Teneinde de voortstuwingsinstallatie te beoordelen, kan een motorprestatie- en conditiemeting worden uitgevoerd. Hierbij wordt onder vollast (varend) of op driekwart vermogen (voor de wal) met eigen instrumenten en monitors een aantal metingen en observaties verricht, zoals bijvoorbeeld:
Uitlaatgassentemperaturen per cilinder, carterdruk, koelwatertemperatuur op verschillende plaatsen,  smeeroliedruk en -temperatuur.

Een compressietest (of beter een lekverliestest) is eigenlijk alleen nodig als er afwijkingen in het functioneren van de motor bij het onderzoek van de voorstuwing zijn aangetroffen.
Dan is het echter ook aan te raden om gelijk een kijkoperatie met een endoscoop uit te voeren.

Vaak wordt door klanten om een smeeroliemonster analyse gevraagd. De gemeten waardes van metalen en chemische verbindingen geven een indicatie van de conditie van de motor. De monstername kan ik voor u uitvoeren. Dit monster wordt dan naar een gespecialiseerd laboratorium ter analyse gestuurd. Smeeroliemonsters zijn helaas vaak niet representatief, aangezien de onderhoudshistorie en het soort gebruik gebruik van de motor bekend moet zijn. Ook kan vlak voor de keuring de olie vervangen zijn. Mijn ervaring is helaas, dat de waarde van deze analyse zeer beperkt is bij een aankoopkeuring. Ook moet men op de uitslag wachten, wat enkele dagen tot een week kan duren. Meestal is men beter af, om zich de kosten te besparen, tenzij men zeker weet, dat aan de grondvoorwaarden voor een goede analyse is voldaan....

Hiswa keuring

 

Theo van Rijswijk

 
Reeds 15 jaar volledig
gespecialiseerd
 in aankoopkeuringen
 
Mobiel